Moje przepisy

RĄCZKA GOTUJE: 14 grudnia - moczka, łazanki z kapustą i grzybami, ule marcepanowe

Rączka gotuje

Zobacz film na www.katowice.tvp.pl


Żółta sałatka

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200g schabu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Kukurydzę odsączyć i przepłukać.

Ananas odsączyć i pokroić w kostkę, 2łyżki soku zostawić.

Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i tłuszczu pokroić w kostkę i na niewielkiej ilości oleju usmażyć , wystudzić.

Zrobić sos połączyć majonez z sokiem ananasowym solą i pieprzem.

Połączyć wszystkie składniki tj. ananas, kukurydza, mięso i sos odstawić do lodówki na 2h po tym czasie można podawać.


Kostka wieprzowa w zielonej panierce

  • 300g polędwiczki wieprzowej
  • 2 pęczki zielonej pietruszki
  • 200g bułki tartej
  • 1 słoiczek ostrej musztardy
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i tłuszczyku. Pokroić w grubą kostkę doprawić solą i pieprzem wlać 3łyżki oleju wymieszać i odstawić do lodówki na 1/2h.

Pietruszkę i bułkę tartą włożyć do blendera i zmiksować razem, wysypać na talerz.

Kawałki polędwicy upiec na patelni goroce obtoczyć w musztardzie i zielonej posypce. Podawać z ulubionymi dodatkami lub wystudzić i podawać jako zakąska.


Sałatka z cukinii

  • 3 kg cukini
  • 1 kg cebuli
  • po 1 papryczce kolorowej

Wszystko pokroić w paski i zrobić zalewę.

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 4 łyżeczki kurkumy rozpuszczonej w wodzie

Wszystko wymieszać i zostawć na 12h.

Nałożyć do słoików pasteryzować 30 minut.


Sałatka z gruszki z sosem czosnkowym

  • 1 paczka sałat mix
  • 2 średnie gruszki
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki błonnika granulowanego
  • Sól, pieprz, ulubione zioła szczypta

Przygotowanie:

Sos:
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i rozcieramy go ze solą. Następnie dodajemy go do jogurtu wraz z ziołami i pieprzem, mieszamy odstawiamy na 5-10 minut.

W tym czasie myjemy, suszymy Salaty i gruszkę. Sałaty układamy na półmisku i kroimy w drobne plasterki gruszkę (pokrojoną w ćwiartki z usuniętymi gniazdami nasiennymi). Polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy pokruszonym granulowanym błonnikiem.


Ciasto piegusek

  • 1 szklanka bialek
  • 1 szklanka maku
  • 1 lyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny rozpuszczonej

Przygotowanie:

Białka ubić dodać pomału cukier, wsypać mak, mąkę proszkiem do pieczenia i wymieszać z letnim tłuszczem.

Pieczenie: 40minut 160°C

Można polukrować, polać czekoladą lub nałożyć bitą śmietanę.


Murzynek

Ciasto podstawowe

  • 1 kostka margaryny
  • 7 łyżek wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy

Wszystko zagotować i pozostawić do ostygnięcia.

Do zimnej masy wbijać po 1 żółtku i rozmiksować, wsypać 1,5 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia i dodać pianę z białek.

To ciasto można robić z różnym nadzieniem najlepiej jednak smakuje z serem.

  • 1/2kg sera białego 3-krotnie zmielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła roztopionego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 cukier wanilinowy

Masę serową wykonujemy następująco:

Ser,cukier, cukier wanilinowy, masło roztopione,mąka ziemniaczana, żółtka mieszamy jedno po drugim. Na koniec białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.

Tak przygotowaną masę nakładamy porcjami do ciasta murzynkowego w odstępach.

Pieczemy 50 minut w 180°C w nagrzanym piekarniku. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.

Gorące jeszcze ciasto można posmarować dżemem brzoskwiniowym.


Ciasto pani Walewska z Frankfurtu

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 50g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej

Białka ubić jak na bezę następnie po 1 żółtku i jajku wrzucać na najmniejszych obrotach po kolei mąki przesiać i powoli wymieszać.

Piec 12-15 minut w 200°C

Krem

  • 250 g masła albo margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • Rodzynki
  • duża paczka maślanych ciasteczek
  • cukier puder
  • rum

Masło ubić na puszystą masę, jajka ubić z cukrem na krem i powoli połączyć z masłem rodzynki zamoczyć w rumie (przed upieczeniem biszkoptu).

Krem rozłożyć na biszkopcie, a na nim rozłożyć rodzynki.

Ciasteczka maślane namaczać w rumie i układać na rodzynkach.

Puder cukier zmieszać z resztką rumu i rozłożyć go na ciasteczkach.


Ciasto makowo-jogurtowe

Składniki

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 200g cukru
  • 150g maku/lub 1 puszka masy makowej
  • 300g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego

Lukier:

  • 15dkg cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Mak zagotować w małej ilości wody, odcisnąć i dwukrotnie zmielić. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników, wymieszać.Na samym końcu dodać mak, wszystko delikatnie jeszcze raz wymieszać (można użyć miksera, włączonego na bardzo wolne obroty) na gładką masę. Przełożyć ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzać nakłuwając patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności należy piec ciasto trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Lukier - do cukru pudru dodać 3 łyżki soku z cytryny i 1-2 łyżki wody, wszystko wymieszać,aż powstanie jednolita masa.Posmarować ciasto i poczekać aż polewa wystygnie.


Czekoladowe ciasto bez jajek

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki wody sodowej
  • 1 łyżka octu

Wszystkie składniki suche wymieszać i dodać mokre dobrze wymieszać dać do formy. Piec 35-40 minut w temperaturze 180°C.


Ciasto marchewkowe

  • 2 jajka
  • 200g cukru
  • 150 ml oleju
  • 200g marchwki drobno startej
  • 50g orzechów
  • 75g ananasów
  • 50g kokosu
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu,sody,soli
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki suche połączyć i wymieszać, dodać mokre składniki i wymieszać. Piec 40 minut 180°C.


Miodownik

  • 3 szklanki mąki/2kg
  • 1 szklanka cukru/1kg
  • 15dag margaryny/2,5 kostki
  • 2 łyżki miodu/1/4 l
  • 1 jajko/4 szt
  • 1 łyżeczka sody/1 paczka sody
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka/12 szt
  • 4 łyżki mąki/12 łyżek
  • 2 łyżki cukru/6 łyżek

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie pomału dosypywać przesianą mąkę delikatnie wymieszać. Piec 15-17 min 180°C

Wykonanie całego ciasta:

Na placku miodowym rozsmarowujemy powidła sliwkowe a następnie 1/2 kremu budyniowego, przykryć biszkoptem, rozsmarować pozostałą część kremu
budyniowego i przykryć drugim plackiem. Zrobić polewę czekoladową lub polać lukrem, cukrem pudrem.

Smacznego.


Krem budyniowy

  • 1/2 l mleka/2l
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej/6 łyżek
  • 1 łyżka mąki zwykłej/4 łyżki
  • 1/2 szklanki cukru/2 szklanki
  • 1 cukier waniliowy/4 szt
  • 3/4 kostki margaryny lub masła wkręcić do ciepłego budyniu/3 kostki